5 Tips voor hondenfotografie die je niet mag missen!

camera instellingen

Je hond leuk op de foto zetten, kan een grote uitdaging zijn….
Maar met deze tips zal het een stuk makkelijker worden!

Tip 1: Ga locatie scouten

Kies een mooie achtergrond voor je fotoshoot. Deze kun je van te voren al uitkiezen. Ga als een professional te werk en verken de omgeving al, voordat je met de daadwerkelijke fotoshoot gaat beginnen. Zo kom je plekjes tegen die je anders nooit had opgemerkt.


Deze locatie is prachtig met de herfstbladeren aan de bomen.


Een dag later ging ik op pad om te fotograferen met het model.


Tip 2: Ken je camera

Fotograferen gaat zo veel makkelijker als je je geen zorgen meer hoeft te maken over het instellen van je camera. Je haalt veel meer uit de handmatige standen van de camera, dan uit de automatische programma’s. Leer je camera kennen en lees iets meer over fotografie.
Ken je de basisbegrippen sluitertijd, diafragma en iso, dan is het beter te begrijpen hoe je camera werkt en wat je moet doen om een goede belichting en scherpe foto te krijgen.


Tip 3: Assistentie please!

Het ziet er niet alleen cool uit: Fotograferen met 1 of meer assistenten…
Maar het helpt je ook echt! Als je de taken goed kunt verdelen onder de mensen die je helpen, hoef jij je tijdens de shoot alleen nog maar te concentreren op het fotograferen.
Vraag aan iemand om de hond te begeleiden of om aandacht te trekken. Is het een zonnige dag en wil je een reflectiescherm gebruiken? Dan heb je daar ook weer een extra setje handen voor nodig om je te helpen. Dus ga indien mogelijk gezellig op pad met een paar mensen en wordt de regisseur van jouw fotoshoot.


Tip 4: Gebruik een telelens

Verschillende soorten lenzen hebben ieder hun eigen effect op de foto.
Een groothoeklens zal in 1 oogopslag met een grote beeldhoek fotograferen. Je ziet dan dus veel tegelijk om je heen. Alsof je ergens vanaf een afstandje naar kijkt. Het nadeel van een groothoeklens, is dat hij het perspectief wat uitrekt. Een hondenkop lijkt dan ook langer dan hij is. De neus kan er onnatuurlijk lang van worden.
Met een groothoeklens krijg je een soort verrekijker-gevoel. Je kunt objecten in je foto dichterbij halen dan je ze met je blote oog ziet. Het perspectief wordt iets samengedrukt en de hond lijkt iets compacter. Een ander voordeel van de telelens, is dat je sneller een mooie wazige achtergrond krijgt.


Een foto gemaakt met een groothoeklens op 24mm. Je ziet veel van de omgeving.


Een foto gemaakt met een telelens op 200mm. Ik stond hierbij op dezelfde plek als de foto hierboven. Je ziet hoe ver de lens de hond dichterbij heeft gehaald. En de achtergrond is mooi wazig geworden.


Tip 5: Leer nog meer over Hondenfotografie

Wil je nog meer leren over het fotograferen van honden?
Dan is het boek “Hondenfotografie” echt iets voor jou! Je krijgt tips over apparatuur, instellingen, belichting, scherpstellen en natuurlijk hondenfotografie in de praktijk.

Kijk voor meer informatie & bestellen op: http://hondenfotografieboek.nl

Picture of Femke
Femke
Femke Puijman (1983) is sinds 2004 professioneel fotograaf. Haar werk werd meerdere keren bekroond met internationale awards. Naast haar werkzaamheden als fotograaf, geeft ze ook workshops en heeft ze 2 best-selling fotografie boeken geschreven. In 2018 werd Femke uitgeroepen tot "Freelancer of the Year" (publieksprijs) tijdens de FOTY Awards op de dag van de ZZP'er.
Deel dit artikel

Geef een reactie