Test: Foto afdruk Hema vs. Profotonet

goede afdruk vaklaboratorium

Waar laat jij je foto’s afdrukken?
Maak je gebruik van een consumenten-afdrukcentrale, zoals die van Hema, Webprint, Pixum, Albelli etc? Of ga je kies je voor een duurder, maar professioneel vaklaboratorium?

Kan er zo veel verschil zitten in de ene afdrukcentrale en de andere?
Het antwoord is: Ja!

Voor deze test heb ik twee keer precies dezelfde foto bij 2 verschillende aanbieders besteld: Profotonet en Hema.

De eerste is afgedrukt door Profotonet. Het vaklaboratorium waar veel professionele fotografen voor kiezen. De tweede foto is afgedrukt bij Hema. Een populaire keuze van veel consumenten.

Prijs

Natuurlijk zit er verschil in prijs tussen beide leveranciers.
Bij Profotonet kost 1 afdruk op 10x15cm € 0,33 euro, terwijl je deze bij Hema al voor € 0,20 euro kunt kopen.

Beide partijen rekenen nog extra kosten: Bij profotonet betaal je 0,99 euro startkosten en 1,99 euro verzendkosten per bestelling. Bij Hema betaal je 1,50 euro verwerkingskosten per bestelling.
Profotonet valt dus wel iets duurder uit, maar zij leveren de volgende dag al. Bij Hema moet je 2 dagen op je bestelling wachten.


Kleur verschillen

Waarschijnlijk viel het je gelijk al op, toen je naar de 2 foto’s hierboven keek… Er zit behoorlijk wat verschil in kleur tussen beide afdrukken!
De foto afdruk van Profotonet is perfect in de originele kleuren afgedrukt. Is je beeldscherm gekalibreerd? Dan kom je bij Profotonet niet voor verrassingen te staan. De afdruk is precies zoals je hem op je scherm ziet.
De foto afdruk van Hema laat helaas een ander beeld zien. Hema gebruikt een automatische kleuren correctie op de bestelde afdrukken. Je foto’s worden dus (ongewenst) nog bewerkt voordat ze afgedrukt worden. Zo krijg je een totaal ander resultaat dan de bedoeling was.

Kwaliteit

Profotonet drukt glanzende foto’s af op Fuji Digital Professional DP II Glossy papier. Dit is stevig fotopapier van professionele kwaliteit. Het voelt prettig en degelijk aan in de hand. Je kunt niet dwars door de foto heen kijken.
De foto die ik bij Hema bestelde zijn glanzend afgedrukt op merkloos fotopapier. Het fotopapier voelt erg dun aan. En je kunt de tekst die ze op de achterkant hebben geprint voor de order verwerking dwars door de foto heen zien.

Profotonet maakt echte fotoafdrukken met een Durst Theta 76. Het fotopapier wordt met een laser belicht en daarna chemisch ontwikkeld. Net als “vroeger”. Dit geeft de allerhoogste kwaliteit.
Hema geeft geen informatie over hun afdrukcentrale. Maar op de bestelde foto zijn duidelijk printerstrepen te zien. Het gaat bij Hema dus om een print van matige kwaliteit, geen echte foto afdruk.

Problemen

De foto afdruk van Profotonet is glansrijk door de test gekomen. Dik papier, een echte foto, correcte kleuren, scherpe weergave. Maar de Hema afdruk doet het helaas minder goed. Op de foto hieronder kun je de problemen zien. Klik op de foto om een grotere versie te bekijken.

1. Er zijn printer strepen te zien op de foto
2. Het papier is zo dun, dat het bestelnummer dat op de achterkant is gedrukt op de voorkant van de foto zichtbaar is.
3. De inkt is niet doorgedrongen op het gehele papier, er zijn veel puntjes te zien die geen druppel inkt hebben ontvangen en wit zijn gebleven.
4. De foto heeft (ongevraagd) nabewerking gekregen. Daarbij is de foto heel licht gemaakt en vervolgens weer donkerder. De vacht bij de witte hond heeft daardoor geen detail meer.
5. De algehele kleur van de foto is grauw, te blauw en niet correct. Bovendien zat er kleurverschil tussen 2 dubbel bestelde afdrukken van dezelfde foto!
6. Er lopen duidelijke krassen over de hele breedte van de foto.

Conclusie

De foto print van Hema is 13 cent goedkoper dan de echte foto afdruk van Profotonet. Dat is een aanzienlijk prijsverschil.
Maar daar staat wel een minstens zo groot kwaliteitsverschil tegenover. De afdruk van Profotonet is “zeer goed” te noemen, de print van Hema is “slecht”,  eigenlijk zelfs onacceptabel.

Als professioneel fotograaf is voor mij de keuze snel gemaakt; ik laat mijn bestellingen altijd uitsluitend verwerken door een professioneel vaklaboratorium.
Want ik wil dat mijn klanten jarenlang van de mooiste kwaliteit foto’s kunnen genieten.

Picture of Femke
Femke
Femke Puijman (1983) is sinds 2004 professioneel fotograaf. Haar werk werd meerdere keren bekroond met internationale awards. Naast haar werkzaamheden als fotograaf, geeft ze ook workshops en heeft ze 2 best-selling fotografie boeken geschreven. In 2018 werd Femke uitgeroepen tot "Freelancer of the Year" (publieksprijs) tijdens de FOTY Awards op de dag van de ZZP'er.
Deel dit artikel

Geef een reactie