Rhodesian Ridgeback Reeva

Rhodesian Ridgeback Fotoshoot: Reeva in Amsterdam

Een fotoreportage in hartje Amsterdam is weer eens wat anders dan een bos of park!

Mooie locaties

Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik aan bijzondere locaties kom.
Dat is een combinatie van heel veel research doen op internet en urenlang rondrijden op zoek naar de mooiste plekjes.
Zo ontstond ook het idee om eens een urban fotoreportage te maken met een mooie, opvallende brug. Ik start dan met een Google zoekopdracht naar mooie bruggen in Nederland om te kijken of er op die manier misschien al een geschikte plek te vinden is. Maar ik kwam vooral uit op grote bruggen over rivieren, die voor snelwegen of spoorwegen ontworpen waren. Daarna ben ik wat meer gaan zoeken naar voetgangersbruggen en foto’s (op image search) van bruggen. Zo kwam ik ook deze brug tegen: de Pythonbrug in Amsterdam.

Een kijkje achter de schermen…

Stap 1: Locatie scouten
Als ik eenmaal een locatie online heb gevonden en er wat informatie over verzameld heb, dan ga ik zelf een keertje kijken. Gewoon nog zonder model of camera, puur om eens te kijken of de locatie goed bereikbaar is, of het niet te druk is, hoe de zon op de locatie staat, etc. Met mijn telefoon maak ik een paar foto’s en daarna ga ik verder met het zoeken naar een model…

Stap 2: Een model zoeken
Niet iedere hond is geschikt voor iedere locatie. Sommige plekken hebben bepaalde uitdagingen. Dat was met deze brug niet anders.
Als je de foto hierboven nog een keertje bekijkt, zie je dat er best flinke gaten zitten in het hout  van de brug op de plek van de trappen. Bovendien lopen er een paar hele dunne kabels aan de zijkant van de brug, die verder open is (en 12 meter hoog op het hoogste punt). Je wil natuurlijk niet dat je een klein hondje uitkiest die vervolgens achter een vogeltje aan springt en zo van de brug af valt… Dus voor deze locatie zocht ik een wat groter model.
Bovendien is zo’n fel rood gekleurde brug al best druk, dus ik wilde bij voorkeur een hond met een rustige vachtkleur en een korte vacht. Een felgekleurde merle border collie zou niet ideaal zijn.
Tot slot moest de hond zeer goed onder commando staan, omdat hij los moest kunnen staan. Bij andere reportages kan ik daar  vaak nog een beetje mee smokkelen en eventueel een dun lijntje wegwerken. Maar met de brug en alle strakke lijnen in de foto, is dat heel lastig om weg te werken. Dus de hond moest echt goed los kunnen staan.
Uit alle binnengekomen reacties, leek Rhodesian Ridgeback Reeva perfect te passen!

Stap 3: Belichting & aandacht trekken
Je ziet op de vorige foto duidelijk dat het zonlicht hele harde schaduwen achter laat op het hout van de brug en op de hond. Dat is niet ideaal. Daarom heb ik mijn partner Fedor gevraagd om schuin boven de hond te gaan staan met een flitser, zodat we de schaduw daarmee wat konden verminderen. Achter zijn rug zie je het varkentje waar hij in knijpt om aandacht te trekken.

De flitser lijkt vol in beeld te staan, maar door de uitsnede en de keuze van mijn lens, valt die flitser nét buiten beeld.


Stap 4: Lights, camera, action!

Dan is alles klaar om aan de slag te gaan met fotograferen! Ik varieer zoveel mogelijk in poses en ik verwerk de achtergrond ook op verschillende manieren in de foto.

Bij de eerste foto zie je dat ik vooral de brug een hoofdrol heb laten spelen; de lijnen zijn speels en lopen door de hele foto.

Op deze foto heb ik de telelens erbij gepakt en zie je de trappen van de brug als achtergrond. De telelens in combinatie met een laag diafragma getal, zorgen ervoor dat de achtergrond wazig wordt.
Ik had een super laag standpunt (ik lag plat op de trap, niet heel comfortabel… maar voor een mooie foto heb ik dat graag over).

 

Stap 5: Fotobewerking
Een foto die je maakt met een spiegelreflex camera moet altijd nog enige vorm van bewerking krijgen.
Het optimaliseren van het contrast, verzadiging, scherpte, etc. noemen we “retoucheren”. Het is de standaard bewerking die iedere foto krijgt voordat hij online kan of afgedrukt kan worden.

Maar daarna kun je eventueel nog een stap verder gaan met wat extremere bewerking of een fantasy edit voor een sprookjesachtige sfeer.
Niet iedere foto leent zich daarvoor, maar deze foto van Reeva op de brug is een geschikte kandidaat.

De onbewerkte foto, direct uit de camera.

 

De foto nadat hij geoptimaliseerd is.

 

Een wat extremere bewerking, waarbij de lucht is vervangen en de lantaarns op de brug zijn weggehaald.

 

Winnaar van de CameraNu dierendag fotowedstrijd!

Op dierendag heb ik meegedaan met de fotowedstrijd van CameraNu en uit zo’n 1.800 reacties is deze foto de winnaar geworden!
Ik mocht ‘m laten afdrukken op groot formaat en hij hangt nu prachtig in de studio.

 


Zou jij een fotoreportage van je hond in de stad (of andere locatie) ook leuk vinden?
Bekijk hier alle informatie over fotoreportages. >>

Picture of Femke
Femke
Femke Puijman (1983) is sinds 2004 professioneel fotograaf. Haar werk werd meerdere keren bekroond met internationale awards. Naast haar werkzaamheden als fotograaf, geeft ze ook workshops en heeft ze 2 best-selling fotografie boeken geschreven. In 2018 werd Femke uitgeroepen tot "Freelancer of the Year" (publieksprijs) tijdens de FOTY Awards op de dag van de ZZP'er.
Deel dit artikel

Geef een reactie